torstai 30. maaliskuuta 2017

Aloitusjaarittelut

Jostain se on aloitettava, joten olkoon tämä sitten Irethin virtuaaliajatusten alku. Virtuaalihevosiin keskittyvän blogin perustaminen on pyörinyt mielessäni jo varsin pitkään ja on minulla jotain viritelmiä ollutkin aiemmin (niin, silloin kahdeksan vuotta sitten). Lähinnä tulen pitämään julkista virtuaalipäiväkirjaa tallieni osalta, hehkuttamaan laatispalkintoja ja märisemään kun asiat eivät sujukaan ihan niin kuin olen suunnitellut. Sisällöllisesti tämä blogi tuskin tulee olemaan mikään huikea kirjoituksen riemuvoitto, mutta ehkä joku saa tästä viihdykettä.

Voisin aloittaa hiukan esittelemällä itseäni. Käytän virtuaalimaailmassa nimimerkkiä Ireth ja joskus vielä epävirallisemmissa yhteyksissä Irppa/Irppati. Minut tavoittaa tällä nimimerkillä esimerkiksi Keskustasta. Ireth vakiintui nimimerkikseni jo yli kymmenen vuotta sitten, enkä edes muista aiempaa nimimerkkiäni. Virtuaalimaailmaan eksyin ensimmäistä kertaa 2003, jolloin hankin ensimmäisen hoitohevoseni ja loppuvuodesta myös oman virtuaalihevosen. Myöhemmin hoitohevosia tuli ja meni, jossain vaiheessa perustin oman tallinkin. Freewebsin valmisulkoasutalleja pidin vuoden verran (joista pitkäaikaisin Tuulenvireentila), kunnes perustin suomenhevostalli Myrskyävän koti.terrieriin. Myrskyn-etuliitteellä olin kuitenkin kasvattanut jo yhden varsan vuonna 2003, orin Myrskyn Merkki.

Myrskyävässä piti kasvattaa suomenhevosia ja kaspianponeja, mutta kasvatteja syntyi hyvin vähän. Keväällä 2006 Myrskyävä lopetti ja saman vuoden elokuussa, kahdestoista päivä, perustin pitkäikäisimmän virtuaalitallini: Viisikon, joka yhä tänäkin päivänä on aktiivisesti toiminnassa. Paljon on muuttunut yli kymmenessä vuodessa, sillä alunperin tallin piti majoittaa viisi yksityishevostani, mutta nykyään siellä majailee yli 160 hevosta. Kasvatusrodut ovat suomenhevonen ja suomalainen puoliverinen, mikä ei kuitenkaan ole estänyt muun rotuisten hevosten syntymistä tallilla - kasvattilistalta löytyy muun muassa vjatkanponi! Etenkin suomenhevosten kanssa tavoitteet ovat korkealla ja hevosten kanssa tavoitellaan laatuarvostelupalkintoja. Vuoden 2017 tavoitteena on karsia suomenhevoslaumasta koulupainotteiset yksilöt pois ja keskittyä enemmän yleis- ja valjakkohevosiin.

Joskus vuoden 2008 paikkeilla perustin laukkatallin nimeltä Karma & Effect, joka nykyään tunnetaan nimellä Karma Racehorses. Karma oli aiemmin jättikokoinen laukkatila, jossa asui hevosia kaikista ryhmistä, mutta nykyään siellä painotetaan risuestehevosiin ja maaliskuussa 2017 sinne ostettiin myös yksi quarter. Toiminta on hyvin pienimuotoista ja tulee sellaisena myös pysymään. Karma taukoili useamman vuoden, mutta palasi toimintaan 2016.

Syksyllä 2011 perustin pitkäaikaisen haaveeni, irlannincobeja kasvattavan tallin. Brionglóid ehti olla toiminnassa vain vuoden verran, kunnes jäin itse pitkälle tauolle virtuaaliharrastuksesta. Palattuani en enää halunnut aktiivisesti kasvattaa irlannincobeja, joten tämä talli on määrittelemättömän mittaisella tauolla.

Myyränkolo on tammikuussa 2015 perustettu harrastetalli, jolla ei ole varsinaista pointtia. Siellä asuu vähän kaikenlaisia hevosia ja poneja eikä kasvatustoiminnassakaan tunnu olevan järjen hiventäkään. Välillä on kuitenkin kiva pysähtyä ihailemaan tallin kauniita asukkaita ja näyttelyttää niitä aina kun siltä tuntuu. Hevosilla ei muutamaa poikkeusta lukuunottamatta tavoitella laatuarvosteluja, vaan ne saavat ihan vain olla möllöttää.

Koska järki ei paljon päätäni pakottanut, aloin joulukuussa 2016 suunnitella suurtallia, jossa hevosilla kisattaisiin yhdessä lajissa, niillä olisi vain yksi kuva eikä luonteita tai päiväkirjoja lainkaan. Tarkoitus olisi haalia kivoja yksilöitä talliin tekemään varsoja ja toimimaan ruohonleikkureina. Ei roturajoituksia, ei hevosmäärän rajoittamista. Keksittyäni nimen Em. teki tallille ulkoasun ja helmikuussa 2017 Namyshill aloitti toimintansa. Maaliskuussa keskityimme lähinnä haalimaan talliin hevosia ja kyllä niitä tulikin sitten ostettua.

Tallien ulkopuolellakin toimin aktiivisesti. Olen VRL:n kalenteriterityöntekijä (lajit ERJ, KRJ, KERJ, VVJ ja WRJ) sekä hevosrekisterityöntekijä. Lisäksi toimin sukupistetuomarina KRJ- ja VVJ-laatuarvosteluissa.

Olikohan tässä nyt riittävästi jaarittelua alkuun, enköhän pelästyttänyt jo sinnikkäimmätkin lukijat tiehensä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti