keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Laatishehkutusta (maaliskuu)

No nyt se sitten alkaa, järjetön hehkutus oman itseni jalustalle nostaminen. No ei, mutta olen kyllä ylpeä maaliskuun laatistuloksista! Hevosiani oli mukana niin KRJ-, KERJ- kuin VVJ-laatiksessakin, unohtamatta YLAa, puoliveristen uutta laatuarvostelua ja kantakirjoja. Meni oikeastaan paremmin kuin edes oletin, joten pitäähän sitä hiukan hehkuttaa.

 KRJ-laatuarvostelussa oli mukana neljä hevosta Viisikosta ja kaikki saivat aivan odotetut palkinnot: II-palkinnon nappasivat suomenhevosori Villahaan Lennartti ja fwb-tamma Hyacinth Ark, I-palkinnon taas pokasivat suomenhevostamma Huvitutin Vinhatuuli ja fwb-tamma Shadow's Piacevole. Kaikki nämä lähtevät huhtikuun aikana vihreämmille laitumille, joten nyt on viimehetket käsillä saada näistä varsaa. Hetken mietin josko olisin lähtenyt Lennartin palkintoa uusimaan (I-palkinto jäi 0,25 pisteen päähän), mutta en aio sitä tehdä, sillä se ei saa vanhemmiltaan täysiä pisteitä ja minulla on tavoite saada tämän vuoden aikana koulusuokit pois alta, joten en aio odottaa.

Yleislaatuarvosteluun olin ilmoittanut kolme hevosta ja tällä kertaa ne jopa mahtuivat mukaan. Mukana olivat fwb-ori What The Buck!, suomenhevosori Viisikon Polanne ja suomenpienhevostamma Ulapan Suljettu Sydän ja ne kaikki palkittiin YLA1! Nämä ovatkin kyllä oikeita palkintopossuja kaikki, mutta kyllä YLA1 lämmittää aina mieltä. Kahdelle ensimmäiselle sitä lähdin oikein tavoittelemaankin, mutta Suljettu Sydän pääsi mukaan vähän vahingossa. Odotin sille YLA2-palkintoa, mutta vielä mitä... tamma oli tilaisuuden AP2 (108p) ja sai parhaat tekstipisteet (39/40)! Kyllä sain kaksi kertaa katsoa sen pisteriviä. Buck oli AP4 (106,5p), eikä Polannekaan huonoja pisteitä saanut (104,5p).

Valjakkolaatikseen olin ilmoittanut yhteensä neljä hevosta ja kaikki pääsivät mukaan. Aiemmin esitelty Villahaan Lennartti sai II-palkinnon, samoin shetlanninponitamma Catspeak Dei, aivan kuten odotinkin. Koulusuvusta tuleva suomenhevostamma Arvolaakson Sinituuli sai odotetusti III-palkinnon ja tuontisukuinen suomenhevostamma Kekkuliisa nappasi I-palkinnon. Etenkin Kekkuliisan palkinnosta olen hurjan ylpeä, sillä se sai suvustaan täydet 20 pistettä. Lisäksi sillä oli tilaisuuden parhaat kisapisteet (44p).

KERJ-laatuarvosteluun olin ilmoittanut kolme suomenhevostammaa, jotka saiva kaikki ykköspalkinnot. Kärmeniemen Mestarivaras ja Kaiholehdon Mesimarja ovat täten laatuarvostelunsa käyneet ja lähtevät haudan lepoon pikkuhiljaa. Sadun Ilomieli saa käydä vielä ERJ-laatuarvostelussa sekä YLAssa ja SLAssa. Kaikki muuten saivat sukupisteitä yli 20 ja muutenkin pisteet menivät etenkin Mesimarjalla ja Ilomielellä hyvin tasan. Mestarivaras nappasi näistä kaikkein kovimman pistesaldon: 109 pistettä.

Suomenhevoskantakirjan varsinaisessa tilaisuudessa Viisikosta oli mukana vain yksi hevonen, ori Kuinka Aurinko Voitettiin, joka sai 68p ja III-palkinnon. Lisätilaisuudessa, joka oli avoin niille hevosilla, jotka eivät normaalisti ole kantakirjakelpoisia, meiltä oli mukana kolme hevosta: tammat Sadun Ilomieli ja Ventoksen Ripaus sekä ori Murhayön Kirkastus. Kaikki saivat III-palkinnot kuten oletinkin, vaikken oikeasti rakenteista mitään tiedäkään. Ylpeä olen kaikista!

Ponikantakirjaan olin ilmoittanut vain yhden ponin, Namyshillin uutukaisen welsh mountain -tamma Cyrenen, joka oli vanhempiensa puolesta kantakirjakelpoinen. Tamma yllättikin minut ainakin totaalisten saaden II-palkinnon 76 pisteellä! Olen tästä palkinnosta ihan super-iloinen.

VPVL-tilaisuudessa minulta oli mukana kaksi kasvattiani: aiemmin esitelty What The Buck! ja mecklenburginhevostamma Escalda. Kumpikin on jo muissa laatiksissa ja tilaisuuksissa palkittu (Buck YLA1, KRJ-I, KTK-I ja Escalda YLA1, ERJ-II, KRJ-III, KERJ-III, VVJ-III), joten tällainen puoliveristen yhteinen laatuarvostelu oli varsin mukava viime silaus ennen eläkepäiviä. Kummallekin napsahti palkinnoksi VPVL-I, mikä ilahdutti minua kovasti.

Buckin pisterivi oli seuraavanlainen (ensin hevosen saama pistemäärä, sulkeissa maksimipisteet):
Rakenne 17 (20), kilpailut 40 (40), suku 30 (30), jälkeläiset 28 (30), tekstit 26 (30), lisäpisteet 10,75 (20) = 151,75 (max. 150p + lisäpisteet 20p).
Ei huono siis ollenkaan. Melko pienellä vaivalla olisi kuitenkin mahdollista nostaa palkinnoksi VPVL-I*, jonka raja taitaa olla 161p. Lisäpisteissä olisi kuitenkin vara petrata (laajennettu sukutaulu, hoito-ohjeet, tarinakilpailut jne) ja tekstitkin voisivat olla paremmat. Yksi jälkeläinen lisää, niin ori saisi jälkeläisistään täydet pisteet jne. No, täytyy katsella lähdemmekö uusimaan näinkin hyvää palkintoa.

Escaldan pistesaldo jäi aavistuksen pienemmäksi:
Rakenne 11,5 (20), kilpailut 40 (40), suku 30 (30), jälkeläiset 24 (30), tekstit 24 (30), lisäpisteet 13,5 (20) = 143 (max. 150p + lisäpisteet 20p).
Tähän palkintoon olen erittäin tyytyväinen, sillä en tehnyt Alman sivuille yhtään mitään tätä laatuarvostelua ajatellen. Rakennepisteet eivät yllätä, eihän siitä noiden kuvien perusteella voi oikein mitään sanoa. Jälkeläisiä tammalla on vain kolme eikä tekstienkään määrällä voi juhlia. Lisäpisteistä sen sijaan olen äärimmäisen iloinen! Escaldalla ei parempaan palkintoon oikeastaan ole mahdollisuuksia, sillä esimerkiksi laajennetun sukutaulun teko olisi mahdotonta, koska niin moni sen sukulaisista on kadonnut. Olen tähän kuitenkin tyytyväinen, sillä odotin II-palkintoa.

Huhtikuussa hevosia on ilmoitettu seuraaviin zembaloihin: hevosKTK, shKTK, wKTK, KRJL ja KERJL. En jaksanut valmistella yhtäkään yleis- tai suomenhevoslaatikseen, ERJL-tilaisuus meni ihan ohi, eikä VVJL-tilaisuuteen ollut yhtään riittävän valmista. Katsellaan sitten toukokuussa taas paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti